Om Norwegian Skating Festival

Norwegian Skating Festival ble startet i 2010. Planen var å fremme skøytesport som breddeidrett, i tillegg til at det skulle arrangeres spesialarrangementer som lokket folk til Mjøsregionen under arrangementet. Det var også et mål å bidra til økt rekrutteringen til skøytesport i Norge og internasjonalt. Langløp på Mjøsa var et av de viktigste arrangementene som ble planlagt da festivalen ble startet.

Langløp på naturis

Arrangørene ønsket å lage en skikkelig folkefest og de tre store Mjøsbyene gikk sammen for å få til dette. Langløp på naturisen på Mjøsa skulle lokke både idrettsutøvere og vanlige skøyteløpere. Løpet ble lagt opp slik at starten var i Lillehammer, og Gjøvik eller Hamar skulle være mål. I tillegg til langløpet, skulle festivalen ha ulike arrangementer i de olympiske hallene i området, som langløp og kunstløp.

Festivalen klarte å skape engasjement da den ble lansert, også de som ikke gikk på skøyter fikk være med på pilkekonkurranser, hesteløp, hundespannkjøring, curling, konserter og ulike vinteraktiviteter. Utendørs matservering og salgsboder er også viktig under arrangementet.

Værutsatt sport

Utendørs skøyteløp er en risikosport på mange måter. Det var også hovedårsaken til at internasjonale konkurranser flyttet innendørs. Ute kan det bli snø, regn, vind og tåke, som gir konkurrentene ulike vilkår. Temperatur kan også være en utfordring og det kan påvirke isforholdene. Dette problemet er like aktuelt for Norwegian Skating Festival. Festivalen er avhengig av trygg is på Mjøsa, noe som ikke alltid er en garanti. Festivalen har derfor opplevd å bli flyttet på grunn av årlige isforhold, som i 2012, da langløpet ble arrangert på Gålåvatnet. I Norge er det heldigvis muligheter til å flytte slike konkurranser, og arrangørene har alltid dette i bakhodet.

Rekruttering til skøytesporten

Skøytesporten har opplevd varierende grad av rekruttering. I noen år har Norge slitt med å få frem nye løpere. Det er mange barn og unge som driver med hurtigløp og kunstløp, men få av dem fortsetter etter at de blir tenåringer. Hurtigløp på skøyter har fått ganske god rekruttering de siste årene, først og fremst fordi norske utøvere gjør det bra internasjonalt. Dette er det viktigste for å få unge til å satse på skøytesport. Innen kunstløp ble det tatt grep for å hjelpe frem de beste utøverne og dette har også bidratt til bedre rekruttering.

Festivaler som Norwegian Skating Festival kan bidra til at flere begynner med skøyteløp og kunstløp, men det er oppfølgingen i hverdagen som holder barn og unge interessert i sporten. Skøytesport kan være litt vanskeligere å starte med, ettersom de fleste treningene gjøres i en ishall. Og det er ikke alle i Norge som har lett tilgang til ishaller. Det kan derfor være lettere å begynne med skisport, ettersom det er enklere å finne steder å trene.

Skøytefestivaler i Norge

Det arrangeres også et par andre skøytefestivaler i Norge, blant annet Setskog Skøytefestival, som har blitt arrangert siden 2013. Her konkurreres det på langbaner på 6 km og 25 km. Neste festival er i februar 2018. Setskog Skøytefestival har arrangementer for barn og voksne, med mer enn 200 deltakere i ulike konkurranser. I tillegg kan du oppleve iskarusell og andre morsomme aktiviteter. Festivalen er tilrettelagt for funksjonshemmede.

I Alta har det også blitt arrangert skøytefester, for å lokke folk til skøytesporten, og bidra til aktivitet og moro for alle. Skøytefester utendørs er avhengig av gode isforhold, så dette er først og fremst arrangementer som finnes i innlandet og langt nord der isen er trygg. Men klimaendringene kan gjøre det vanskeligere å arrangere slike festivaler i framtiden.