Langløp

Langløp er skøytesportens Mount Everest. Det er en ekstrem utholdenhetsprøve som stiller store krav til både fysikk og psyke. Langløp er en hurtigløpsform med fellesstart og det konkurreres både på bane, på frosne innsjøer og på tilrettelagte løyper mellom to byer eller steder.

Langløp – eller turløp – på skøyter har blitt mer populært i Norge de siste årene, men det har fortsatt ikke tatt av på samme måte som i Sverige. I vårt naboland i øst er langløp nesten for en folkesport å regne og hver eneste vinter deltar tusenvis av mosjonister i løp på Sveriges mange islagte vann. I Norge har distanseløp på skøyter tradisjoner helt tilbake til 1882 da Axel Paulsen imponerte en hel nasjon da han brukte 9 timer og 45 minutter på å gå 210 kilometer på skøytebanen i Pipervika ved Akershus festning. De siste årene har Skøyteforbundet, med støtte fra DNB, satset hardt på langløp. Noe som har ført til en økt interesse også i Norge.

De vanligste konkurranse-distansene i langløp er 10 000 meter, halvmaraton og maraton. Mens de aller tøffeste kan bryne seg på det 200 kilometer lange Elfstedentocht-løpet på kanalene i Nederland. Den økende populariteten de siste årene har gjort at det nå arrangeres flere store langløp i både Norge, Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Østeriket og USA. På samme måte som i løping, langrenn og sykkel har langløp på skøyter en liten elite og en stor mosjonistklasse. Sånn som vi ser i Oslo Maraton og Birken.

Turløp på skøyter som familieaktivitet

I Norge ligger alt til rette for langløp. Vi har kalde vintre og lange perioder der vann og innsjøer er islagte. Det som gjør langløp så spesielt er at det foregår på naturis. Det vil si at de aller fleste av oss har tilgang på en langløps-bane like utenfor stuedøren. Turgåing på skøyter har de siste årene blitt mer populært og det er blitt mye vanligere å legge ut på tur på islagte vann. Vi benytter oss av disse fantastiske islagte flatene på samme måte som vi nyter en tur i fjellet eller skogen. De siste årene har det også kommet utstyr som gjør at det er blitt enklere å gå på skøyter. De nye klapp-skøytene med skibindinger gjør at skille mellom ski og skøyter er blitt mye mindre.

Langløp på skøyter passer for barn og voksne i alle aldre og på samme måte som annen turgåing er det en perfekt familieaktivitet. Så pakk sekken med sitteunderlag, niste og varmt drikke, og legg i vei ut på isen.

Elfstedentocht – løpet for de aller tøffeste

Sist gang Elfstedentocht-løpet ble arrangert deltok mer enn 15 000 skøyteløpere fra hele Europa i det 200 kilometer lange løpet. Elfstedentocht-løpet er for en institusjon å regne. Det første løpet gikk av stabelen i 1909 og er blitt arrangert 15 ganger siden. I 1985 gikk Evert van Benthem inn på tiden 6 timer og 47 minutter; en rekord som fortsatt står. Løpet starter i Leeuwarden og går gjennom ti forskjellige byer før det går tilbake til Leeuwarden.

Langløp i Norge

Hvert eneste år arrangeres det et titalls langløp her i Norge. Blant annet det årlige Mjøsløpet som hvert eneste år trekker til seg skøyte-entusiaster fra både inn og utland. Løpet foregår i naturskjønne omgivelser på et islagt Mjøsa og deltagerne kan velge mellom å gå 6. 32, 56 eller 112 kilometer.

I Aurskog-Høland har de arrangert Setskog Skøytefestival siden 2013. Her kan du være med å konkurrere på den vakre innsjøen Setten. Løpet har blitt en lokal suksess og mer enn 200 deltagere fra hele landet konkurrerer på de to vakre skøytebanene som er henholdsvis 6 og 25 kilometer lange.