Johann Olav Koss

Sammen med Hjalmar Andersen og Knut Johannesen regnes Johann Olav Koss som en av Norges fremste skøyteløpere etter andre verdenskrig. Han har vunnet fire OL-gull og blitt verdensmester i allround tre ganger. I tillegg til å være en fantastisk idrettsmann har Johann Olav Koss også gjort seg kjent gjennom sitt fantastiske internasjonale humanitære arbeid. Et arbeid som i 2012 gjorde at han ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Agder.

Johann Olav Koss startet sin karriere i Strømmen IF og vant NM for 15 åringer i 1983. Han ble norgesmester for juniorer noen år senere og i 1988 gjorde han sin seniordebut i VM i Alma Ata i Kasakhstan. Debuten var ingen suksess og han klarte ikke kvalifisere seg til de avsluttende 10 000 meterne. Koss fikk sitt store gjennombrudd i 1990 da han vant VM i Innsbruck i Østerrike. Etter det var nordmannen ustoppelig.

Han nådde alle målene

Etter det store gjennombruddet i 1990, vant Johann Olav Koss alt som var verdt å vinne. De neste fire årene var han på seierspallen i hvert eneste VM og EM. Han var fullstendig ustoppelig og så godt som uslåelig. I sitt første OL, i Albertville i 1992, gikk han inn til seier på 1500 meter. I samme mesterskap tok han også sølv på 10 000 meter. I sitt neste OL – på hjemmebane på Hamar i 1994 – ble han olympisk mester på 1500 meter, 5000 meter og 10 000 meter. Ikke bare vant han alle tre distansene, han satt likeså godt tre nye verdensrekorder. Posisjonen som nasjonal idrettshelt var for all framtid sikret.

Han ble allround-verdensmester i 1990, -91 og -94, og han ble europamester i 1991. Han tok sølv i VM i 1993, og bronse i 1992. Han tok sølv i EM tre år på rad, i -92, -93 og -94.

I tillegg til imponerende, internasjonale titler tok Johann Olav Koss 15 gullmedaljer i norgesmesterskap. Fire allround-titler og elleve på enkeltdistanser. Han kan skilte med to Kongepokaler og han har satt ti verdensrekorder. Én på 1500 meter, én på 3000 meter, fem på 5000 meter, to på 10 000 meter og én sammenlagt.

Han har blitt hedret med Oscarstatuetten tre ganger, han har mottatt Fearnleys olympiske ærespris og i 1994 kåret Sports Illustrated Johann Olav Koss til «Årets idrettsmann». Han har mottatt Morgenbladets gullmedalje, han har fått Sportsjournalistenes statuett to ganger og i 1995 ble han tildelt Jesse Owens International Trophy.

At Johann Olav Koss la opp etter suksessen i OL på Lillehammer kom nok som et sjokk på mange. Selv mente han at det var naturlig å gi seg på topp. Han hadde nådd alle idrettsmålene sine og dessuten var han i ferd med å utdanne seg til lege.

Hedret for sitt humanitære arbeid

Etter at idrettskarrieren var over utdannet Johann Olav Koss seg til lege, som sine foreldre. Samme år som han la opp gikk han inn i rollen som FN-ambassadør for barnefondet, UNICEF. Under OL på Lillehammer gjorde Koss organisasjonen Olympic Aid verdenskjent da han ga dem OL-bonusen fra 1500-meteren. I tillegg til penger engasjerte han seg også aktivt i organisasjonens arbeid for fattige barn. I 2000, samme år som han var ferdig utdannet lege, tok han over Olympic Aid og i dag driver han organisasjonen på fulltid under navnet Right to Play.

For sitt utrettelige arbeid med Right to Play ble han i 2011 nok engang nominert til «Årets idrettsmann» av Sports Illustrated.

I mars 2011 ble Johann Olav Koss utnevnt til ridder av første klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Denne fikk han: «For internasjonalt humanitært virke for barn og unge innen sport og idrett».