Ådne Søndrål

Da Norwegian Outlet Vestby ble solgt i august 2017 kunne den tidligere skøyteløperen Ådne Søndrål, som da eide ti prosent av forretningseventyret, innkassere hele 115 millioner kroner. Målet har vært å kunne opprett en «Fuck-you-konto», fortalte han Dagbladet da salget var et faktum. En konto med så mye penger at han kan be hvem som helst om å dra til helvete.

De fleste mennesker har suksess én gang i livet. Ådne Søndrål har gjort det to. Da han la skøytene på hylla, viste han seg som en dyktig forretningsmann og en klok investor.

Ådnes karriere startet i Hol Idrettslag. Han viste tidlig et stort skøytetalent og han debuterte i verdenscupen bare 17 år gammel. Ådne Søndrål er blitt olympisk mester og fire ganger verdensmester på enkeltdistanser. I tillegg har han en lang rekke NM- og EM-titler.

Det gylne nittitallet

Ådne Søndrål startet som allrounder, men innså ganske raskt at det var lurere å satse på favorittdistansene 1000 meter og 1500 meter. Et valg som skulle vise seg å bli avgjørende for karrieren. Fra 1996 til 2002 var han verdens beste 1000 meter- og 1500 meter-løper.

Ådnes deltok i sitt første OL i Albertville i 1992, bare 20 år gammel. Han gikk inn til en fantastisk andreplass på 1500 meter, bare fire hundredeler bak erkerivalen Johann Olav Koss. I 1994 var Ådne Søndrål storfavoritt på samme distanse da OL gikk på hjemmebane. Dårlig oppladning og mangel på søvn førte til å han måtte ta til takke med en forsmedelig fjerdeplass. Johann Olav Koss stakk av med gullet i dette mesterskapet også. Det skulle gå fire nye år før Ådne Søndrål endelig klarte å realisere OL-drømmen. Han gikk inn til ny verdensrekord på 1500 meter da han tok gull på distansen i Nagano i 1998. Tiden var 1.47,87.

I tillegg til de fantastiske OL-triumfene kan Søndrål også skilte med fire VM-gull og seks VM-sølv på enkeltdistanser. Han har tatt 30 distanseseiere i verdenscupen, på både 500 meter, 1000 meter og 1500 meter. Han har også vunnet verdenscupen sammenlagt på 1500 meter to ganger. Merittene er mange og idrettsprestasjonen er helt enorm. Hurtigløp på skøyter er en stor idrett og seier i de internasjonale mesterskapene henger skyhøyt.

I tillegg til VM- og OL-medaljer har Ådne Søndrål også sikret seg to NM-titler på 500 meter, seks NM-titler på 100 meter og fire NM-titler på 1500 meter. Etter OL-gullet i Nagano ble Søndrål hedret med Oscarstatuetten, Oscar Mathisens hederspris, og Fearnleys olympiske ærespris.

Ådne Søndrål la opp i 2002, bare måneder etter at han hadde gått inn til førsteplass på 2500 meter i verdenscupen. At han valgte å slutte kom overaskende på mange, men Ådne valgte å gi seg mens han var på topp.

Fra suksess på banen til suksess i business

Ådne Søndrål valgte bevisst å distansere seg fra idretten da karrieren var over. Gjennom arbeidet han gjorde for IOC – da han satt som utøverrepresentant fra 2002-2006 – lærte han mye om ensomheten og desperasjonen tidligere idrettstopper kan føle når karrieren plutselig er over. Han fokuserte derfor på å få seg en ordentlig utdannelse og da han la opp var han nesten ferdig utdannet fra Handelshøyskolen BI og Harvard University i Boston.

Det skulle vise seg at det ikke bare var på skøytebanen Ådne Søndrål hadde et stort talent. Han hadde nese for fortetninger også. Etter en litt kronglete start der en stor skattesmell og noen uheldige feilinvesteringer gjorde at han mistet huset og nesten gikk konkurs, skjøt han virkelig gullfuglen da han i 2010 var med på å starte Norwegian Outlet Vestby. I august 2017 ble forretningen solgt for svimlende 1,1 milliard norske kroner.